What do -hdpi, -mdpi and –ldpi dirs in the Android project?

What do -hdpi, -mdpi and –ldpi dirs in the Android project?

Postby tudle_ » Wed Dec 14, 2011 11:12 pm

Една от специфичните особености на едно Android приложение е, че трябва да работи еднакво добре върху устройства с различни резолюции и големини на екрана. За да се осигури удобен и правилно разположен графичен интерфейс върху различните екрани, в ресурсната директория (res) на Android проекта се добавят поддректории, които съдържат подходящи ресурси за съответните екрани. Добър пример може да се даде с иконите, които добавяме в нашия проект. За тях се създават поддиректориите drawable-hdpi, drawable-mdpi и drawable-ldpi. които съдържат икони с подходящи размери съответно за екрани hdpi (high density per inch); mdpi (medium density per inch); ldpi (low density per inch).


res.png
res.png (17.38 KiB) Viewed 23731 times


Android операционната система сама засича параметрите на дисплея, на който работи нашата програма и в зависимост от тях взима нужните ресурси от за съответния екран.
За да тестваме как би изглеждало нашето приложение на различи видове екрани можем да избираме различни екрани, когато сме отворил с Android Layout Editor в Graphical режим xml файлът, който описва нашия екран. Същото може да се постигне и чрез създаване на AVD устрйства с различни екрани и стартиране на приложнието на всяко едно от тях.


res1.png
Избор на различни екрани
res1.png (85.75 KiB) Viewed 23731 times
User avatar
tudle_
 
Posts: 7
Joined: Sat Dec 04, 2010 9:42 am

Return to Android applications

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron